Haritadaki kabukları seçerek orayla ilgili yazıya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Gürcistanda hayatta kalmak

Posted By: cowabunga - 06:24

Share

& Comment


Gürcistan 


Gürcistan ilk defa yurt dışına çıkmak, otostop çekmek, kamp kurmak, için iyi bir ülke mi?

Arkadaşım Denizle bir çıktığım Beş Parasız Dünya Turunda ilk yurt dışı tecrübemiz olan Gürcistan, bize ''vay arkadaş ‘’yurt dışına çıkma’’yı bu kadar mı gözümüzde büyütmüşüz, ne varmış bunda, bak hemen bir şehir ötende yeni bir kültür, yeni bir toplum, yeni bir ülke'' dedirten yerdir. Ülkenin boyutuna nazaran görülebilecek çok ve güzel doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi mekanları, bolca da kilisesi var. Elektronik, sigara, alkol ve benzin çok ucuz. Yani sadece bir elektronik eşya almaya bile gidilebilir.

Eğer Türk vatandaşıysanız pasaporta gerek duymadan bir kimliğinizle bile geçebileceğiniz bir ülke.


İnsanlar ve iletişim

İnsanları çoğunlukla iyi fakat yaşayabileceğiniz sorunlardan biri yabancı dil olabilir. Ülkede Gürcüce ve Rusça bilinmekte. İngilizceyi genelde sadece gençler biliyor ama tabiki çok sayıda Türk de,Türkiye'de bulunmuş Gürcü de bulmak mümkün.
Her yerde olduğu gibi burada da vücut dilinizi kullanabilirsiniz :)
Zaten vücut dilinize güveniyorsanız (ki güvenmesenizde yaparsınız :D ben size güveniyorum) bir yandan da haritadan, resimden, telefondan vs göstererek çizerek heryerde anlaşırsınız. (bkz: yurt dışında yabancı dil ne kadar gerekli)
Keza otostoplarımızın birinde bizi alıp Bagrati kilisesine kadar çıkaran abimiz hiç İngilizce ve Türkçe bilmiyor, biz de Gürcüce ve Rusça bilmiyorduk, ama sadece gideceğimiz yeri anlatmak bi kenarı dursun, ailesi, kardeşleri, işiyle ilgili herşeyi öğrenmiştik. Yol boyu iletişme çabası da ayrı bir eğlenceliydi ikimiz için de.






Sokak sanatçılığı

Batumda akşamları sahil kenarında görebileceğiniz üzere birçok kişi sokak sanatçılığı yaparak para kazanmaya çalışıyor. Biz de ilk parasız geçireceğimiz ülkemizde yiyecek birşeyler edinebilmek için bu yolu deneyelim dedik. Denizin yan flütü benim ise ukulelem vardı. Kendi çapımızda çalışma/çalma arası yaptığımız tıngırdatmalarla makarna ve puaça alabildik  :D Hatta arada buna dansı da ekledik.
Zaten herkesin bir şekilde sokak performansı yaptığı bir yer olduğu için garip kaçmıyor yada kimse seni oradan uzaklaştırmaya çalışmıyor. 


Otostop ve Kamp kurmak

 İlk otostopu sınırda yaptığımız bu ülkede otostop için çok çok beklemedik. Genelde mutlaka birileri denk geldi. Hatta ve hatta gittikleri yere bizleride davet eden sürücüler sayesinde önce bir grup genç kızla Botanik parkını keşfettik, daha sonra Kastki sütununa gitmeye çalışırken kendimizi Kazbek dağında bulduk.
Kamp kurmaksa hiçbir zaman problem olmadı. İlk gecelerimizi Batum’un sahilinde kamp atarak geçirdiğimiz gibi, bazen kilisenin hemen dışına, bazen ise dağda kamp kurduk.
Tabi bu demek değildir ki insanlar sıraya girmiş sizi arabalarına almak için bekliyor, her zaman şans ve veya enerji işidir otostop ama zannetmiyorum ki çok çok uzun zaman bekleyesiniz.


Gezilecek ve Görülecek yerler

 Küçük bir ülke olmasına rağmen doğal güzellikleri açısından olduka zengin ve çok eski zamanlara dayanan farklı kiliseleri görmek mümkün. 

Katski Sütunu;





 Kutaisi (Bagrati ve bunun gibi kiliseleri görebileceğiniz, Sataplia ulusal parkının ve Prometheus gibi mağraların da olduğu tarihi kent)


Sataplia Ulusal parkı

 











Stepantsminda (Gergeti Trinity Church, Kazbek Dağı) 

Tiflis



















Sonuç olarak;
Bugüne kadar hiç yurt dışı tecrübesi olmayanlar için Gürcistan bir otobüs ve sadece kimlik kartlarıyla bile, pasaporta ihtiyaç duymadan gidebilecekleri, yurt dışına çıkma zorlukları ve çekimserlikleri hakkındaki tüm önyargıları kolayca yıkmayı sağlayabilecek bir ülke.
 Ufak bir hafta sonu kaçamağı ile bile yabancı ülke görmenizi sağlayabilecek bir yer.


Önemli İpucu;
Birçok Türkün de kumar oynamaya gittiği beş yıldızlı otel kumarhanelerinde misafirleri daha uzun süre içeride tutmak için ellerinden gelen ikramı yapıyor hatta bazılarında açık büfe akşam yemeği de bulmak mümkün. Girişin ücretsiz olduğu bu yerlerde yeterince meraklı ve ‘’para harcıyacakmış gibi’’ davranırsanız çok dikkat çekmeyebilir ve peş kuruş harcamadan yemeğinizi bedavaya getirebilirsiniz ;) .
Aynı zamanda Gürcistanın turistlik yerlerinin ayrıntı anlatıldığı, haritalandırıldığı ücretsiz kitaplarıda bulmak mümkün.

Sorularınız olursa yazının altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Ayrıca Talyand'a yolculuk etme planınınız varsa bkz: 
Tayland'a gireceklerin dikkatine

© cowabunga

Bu sitede tarafımızca üretilen her türlü görsel, işitsel ve tüm veriler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu Gereği Telif Hakkına tabidir. Bu veriler/ürünlerin kullanım şartları için buraya tıklayınız
.

0 yorum :

Yorum Gönder

Yorumlarınızla yanımızda olduğunuz için teşekkürler.
Yorumunuz en kısa zamanda kötü içeriğe karşı denetlenip yayınlanacaktır.

Copyright © 2015 Beş Parasız Dünya Turu!

Designed by Templatezy