Haritadaki kabukları seçerek orayla ilgili yazıya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Yurt dışında yabancı dil/İngilizce ne kadar gerekli?

Posted By: cowabunga - 07:36

Share

& Comment

          Yurt dışında yabancı dil/İngilizce ne kadar gerekli?





Tabiki de eğer gideceğiniz ülkenin dilini biliyorsanız muhtemelen iletişim kurmakta sıkıntı yaşamazsınız. İngilizce bilmekse alternatif bir hızlandırıcı yada (şimdilik) evrensel dil diyebileceğimiz iyi bir yardımcı; ama iletişim bir çoğumuzun, özellikle teknolojiyle bir yavaşça unutmaya başladığı üzere sadece söz ve ya sadece kelimelerden ibaret değil!



Peki ben İngilizce çok bilmiyorum, yurt dışına çıksam hayatta kalabilir miyim?

:)

 Bu soru bana yola çıkmadan önce bir çay içip danışma imkanı bulduğum Murat Can Canbay (Kendisi İzmir Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve aynı zamanda TRT de spiker ve TRT radyolarında …. adlı gezginleri konuk aldığı ve onların hikayelerini paylaştığı bir radyo programı var) hocamın bana anlattığı bir gezgini hatırlatıyor.
Motorsikletle tura çıkacak olan bu gezgin önce tereddütteymiş çıktığında sadece ‘’yes, no, problem?, no problem’’ i biliyormuş. Gezmiş hatırladığım kadarıyla o da bir dünya turundaymış yolu İspanyadan geçmiş, Murat hocam ‘’ee İspanyolca öğrendin mi?’’ diye sorunca o da ‘’Öğrendim tabi si, no, problem?, no problem’’ demiş :)
 Yani anlayacağınız olay sizin ne kadar dil bildiğiniz değil ne kadar iletişim kurmak istediğinizle alakalı. Keza siz çok çok iyi derecede İngilizce de bilseniz karşınızdaki kişi çok çok az biliyor yada hiç bilmiyor olabilir. Sandığınız gibi dünyadaki her bir kimse çatır çatır İngilizce konuşmuyor (ama genelde biliyorlar :)  ) Bu yüzden İngilizceniz çok iyi olsa bile onu karşınızdakinin anlayacağı temel İngilizceye, hatta sadece anahtar kelimelere indirmeniz gerekir. Kurduğunuz anlamlı cümle ona uzun ve karışık gelirken, almak istediğiniz şeyin, gideceğiniz yerin yada amacınızın adı ona sade ve amacına ulaşan anlamlı gelir.

Vücut dilinize ve sanatınıza güvenin!

Miktarı tartışılsa da %100 evrensel olan birşey var, insan zekası!
Konudan sapmamak için insan zekası üzerine çok konuşmayacağım ama siz bir kedi bir köpekle bile iletişim kurmaya çalışıp başarılı olabiliyorken, tabiki de bir insanla hayli hayli iletişim kurabilirsiniz. Sonuçta köpeğiniz İngilizce bilmiyor (gerçi bazıları biliyor :P )
Konuşma ve/ve ya duyma engelli arkadaşlarımızın nasıl iletişim kurduklarını hatırlayarak işe başlayın. İşaret dilini öğrenin ve kullanın demiyorum ama illa iletişebilmek için kelimelere ihtiyacınızın olmadığını söylüyorum.
Gösterin, yazın, çizin bir nevi tabu oynayın.
Göreceksiniz böyle çok daha zevkli olacak !
İletişim kurmanın imleçlerden ibaret olmadığını hatırlayacaksınız.
Ha ayrıca. Tabikide teknoloji gelişti binbir çeşit sözlük, çeviri, e tabi kapı gibi google var değil mi!
Tavsiyem; mümkünse ve aceleniz yoksa, teknolojisiz çözmeye çalışın. Göreceksiniz seyahatiniz daha anlamlı olacak!

Gideceğim ülkenin kelimelerini öğrenmeli miyim?

Eğer zamanınız da varsa bunun için acele etmenize gerek yok. Zaten gittiğinizde o ülkenin selamlaşmalarını, teşekkürlerini o kültürde genel günlük kelimelerden bazılarını öğreneceksiniz. Ama tabiki önden öğreneceğiniz her kelime tabu oyununuza büyük bir hız kazandıracaktır. Ayrıca yabancı birinin ağzından kendi dillerinde birşeyler duymak herkesin hoşuna gider.
Sonuç olarak İngilizceniz yada gideceğiniz ülkenin dilini ne kadar biliyorsanız amacınıza o kadar hızlı ulaşabilirsiniz; ama bilmiyorsanız da dert etmeyin, işaret edin, yazın, çizin, yavaş yavaş unutmaya başladığımız, körelttiğimiz iletişim yetilerinizi tullanın.
Yada her şeyi sizin için yapan ‘’akıllı cihazınıza’’ hey siri, hey gugıl vs deyin o sizin için yapsın.
Tercih sizin.


Not; İletişim gereksiniminiz yer bulmakla alakalı ise yanınızda bir harita alarak işinizi kolaylaştırabilir ya da çevrimdışı harita indirerek telefonunuzdan gösterebilirsiniz. Lakin bazı ülkelerde gerçekten büyük harita okuma sıkıntısı var. En son model telefonu da kullansalar, telefonunuzda rota çizili bile olsa gideceğiniz yeri anlamayabiliyorlar. Bu durumda en iyi yöntem gideceğiniz yerin adını oranın diliyle telafuz etmeye çalışmak. 

© cowabunga

Bu sitede tarafımızca üretilen her türlü görsel, işitsel ve tüm veriler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu Gereği Telif Hakkına tabidir. Bu veriler/ürünlerin kullanım şartları için buraya tıklayınız
.

0 yorum :

Yorum Gönder

Yorumlarınızla yanımızda olduğunuz için teşekkürler.
Yorumunuz en kısa zamanda kötü içeriğe karşı denetlenip yayınlanacaktır.

Copyright © 2015 Beş Parasız Dünya Turu!

Designed by Templatezy